

Çelik Çubuk, Boru ve Profil Atölyesi
Mobilya üretiminde akla gelen ilk hammadde ahşaptır.
Ancak günümüzde klasik masif mobilya dışındaki tüm mobilyalarda ahşap malzemenin kullanımı kaybolmaya yakındır.
Mobilya üretimi bugün beyaz eşya ve otomotiv ile aynı yarı mamulleri kullanmaya başlamış neredeyse metal iş kolunda üretim yapar hale gelmiştir.
Çağdaş mobilya parçalarının %90'ı başta çelik, poliüretan, plastik, alüminyum olmak üzere kalıplarla üretilen parçalarıdır.
Ahşap kozmetik bir eleman olarak yüzeyde kaplama olarak kullanılmakta kimi zaman bunun yerini kagıt, film yada boya almaktadır.
Masa tablası veya dolap kapağı gibi ahşabın büyük yüzeylerde kullanıldığı yerlerdeki malzeme ise genellikle ahşap talaşının vinil esaslı tutkallar ile karıstırılması ile elde edilen panellerin kağıt petekler ile beraber kullanılmış halidir.
Modern üretim tesislerinde panel işleme operasyonu tam otomatik makinalarda yapılmaktadır.
Aşağıda metal profil atölyesinde önce kullandığımız hammaddeyi sonra çelik çubuk, boru ve profil atölyesindeki üretim ile ilgili notları ve görselleri bulabilirsiniz.
Aşağıda bulunan Konu Baslıkları
Açık profil çekme(RollForming)
Proje/Teknik Resim/Operasyon Kontrol kartı
1- MALZEME HAMMADDE BILGILERI:
SICAK ÇEKME (Hot Rolling)
Verilen keside göre ısı altında kaba şekillendirilme işlemidir. Sıcak şekillendirme için gerekli özel merdane kalibrasyonları hazırlanır, soğuk şekillendirme öncesi profillerin ana hatlarının oluşturduğu hazırlanma prosesidir.



SOGUK ÇEKME
Sıcak çekilmiş demir kütüklerin tekrardan işleme alınarak çekilme işlemine SOĞUK ÇEKME denir. Soğuk çekme işleminin amacı dayanıklılık, mukavemet, esneklik ve pürüzsüz dış yüzeydir.
SICAK ÇEKİLMİŞ HAMMADDENİN 7 ADIMDA SOĞUK ÇEKİLMİŞ MALZEMEYE DÖNÜŞMESİ:
1. Yüzey temizleme işlemi:
Bu işlem ilk adım olarak sıcak çekilmiş kütüklerin yüzeyindeki istenmeyen kabuk ve çapakları uzaklaştırmak için uygulanır. Yüksek basınçlı demir granülleri yüzeye püskürtülerek yüzey pürüzsüzleştirilir.

2. Çekme işlemi:
Yüzeyi temizlenen kütükleri birinci aşamadan sonra istenen kalibre ölçüsünde çekilmeye hazırlanır. Bunun için malzeme çekim yataklarına yatırılır ve yüzeyleri kayganlaştırıcı maddeyle kaplanır. İstenen ölçü kalıpları yerleştirilir. Kütükler baş kısmından sona doğru çekilerek kalıplardan geçer.

3. Düzleştirme işlemi:
Çekilme işleminden çıkan soğuk çekilmiş malzemenin mukavemeti, rulo ve presler arasından geçirilerek doğrultma işlemiyle sağlanır. Yuvarlak malzemeler buna ek olarak parlatılır.

4. Kesilme işlemi:
Bu aşamada soğuk çekilmiş olan malzeme istenen uzunlukta kesilerek ölçülendirilir.

5. Yuvarlak, altıgen ve kare malzemelerin hazırlanma aşaması:
Bu aşamada milimetrik ölçülerde malzemeye köşeler kazandırılır, aynı zamanda da radius verilebilir. Müşterinin arzusuna göre soğuk çekilmiş malzeme işlenir.

6. Normalize, ısıtma işlemleri:
Soğuk çekilmiş malzemenin özelliklerini arttırmak için uygulanan işlemlerden birisi tekrardan normalize ve malzemenin ısıtılma işlemleridir. Bu işlem esnasında malzemenin dış yüzeyi etkilenmez, aynı pürüzsüzlükte kalır. Sadece malzemenin mukavemeti artar, eğim derecesi yükselir.

7. Kalite kontrol işlemi:
Üretimden çıkan malzeme denetim ve kontrolden geçer. Amaç en yüksek kalitede üretim ve müşteri memnuniyetidir.

Soğuk çekme konusu ile bilginin derlendiği web sayfasına yandaki resim üzerindeki link ile ulaşarak en çok kullanılan ölçüleredeki soguk çekme ürün listelerini görüntülüyebilirsiniz.



Çelik PROFİL ve BORU NEDİR?
Nasıl Çekilir?