top of page

Tarihçe

1946

A KALIP Kurucusu 

İsmail AKŞİT 

Kocaeli Erkek Sanat Okulu Tesviye, Metal İşleri bölümünden derece ile mezun oldu

1946 yılında

A KALIP Kurucusu 

Babamız İsmail Usta 

Kocaeli Erkek Sanat Okulu Tesviye, Metal İşleri bölümünden derece ile mezun oldu

Kapalı Çarsı'dan Persembe pazarına kadar olan bölge Sanayinin merkeziydi..

 

Çalıstıgı birkac atolyeden sonra hızla usta olarak mesleki bilgisini atolye tecrübesi ile zenginlestirdi. 

1950/60

Mecidiyeköy'un dut bahçeleri ile dolu ve  Pofilonun profil dolap yaptıgı donemlerdi..

Kalıp ustası olarak Jak Kamhi'nin yanında çalıştı.

Karaköy iskelesini yaptılar, derin çekme ve sıvama kalıpları, prograsif kalıplar, plastik eksturuzyon kalıpları yaptı. 

1960/70

Ratel, Radyopanç, Timka, Grundig ve daha pek çok firma için metal , plastik tüm parça kalıpları ve imalatı gerçekleştirdi.

Bu donemde yanında cırak olarak yetisen ustaların pek çogu fabrika sahibi yada üst düzey teknik yönetici oldu.

1970/80

İstanbul Aksaray'da Haseki Hastanesi karşısında bulunan A KALIP atolyesinde sadece kalıp İmali yapıldı. Bu dönemde yapılan kalıpların nerdeyse tamamı Türkiye'de yapılamayan parçaların yerlileştirilmesi amacına hizmet eder. A Kalıp  sadece kalıp ürettiği için parça üretimi yapan atolyeler hızla fabrika olurken gelişimi teknik kabiliyet artısı ile sınırlı kaldı.

1980/2000

A Kalıpta 2000 krizi öncesi Ford Otosan'ın (Parçalarının tamamı Türkiye'de üretme iddasındaki) V227 projesinde ithal ederek kullandığı özel kaynak somunu kalıbını bedelsiz yaptı.Bu kalıp ile basılan ön seri parçalar Ford Otosan'da test edilerek onaylandı. (A.E.Goyunc/M.Karadas).


Bir aile işletmesi olan firmamızın PSW /PFMA/16949 vb belgeleri olmadıgından tedarik sürecinde Ford firmamızı kendi tedarikçilerine malzeme vermek üzere yönlendirdi.. Sonraki sürecde Coskunoz, Dostel vb. firmaların temsilcileri tedarikçi anlasması yapmak üzere geldiler.Getirdikleri tedarikçi anlaşması kalıp teknik çizimlerini ve bilgisini de almayı içerdiği için bu tedarik hiç bir zaman gerçekleşmedi. Bu süreden sonra Türk otomotiv sektörü bu parçayı 16 yıldır üretemedi halen ithal ediyor.

http://www.schmittenberg.com/produkte/a_gewindeplatten_e.asp

2000 yılından sonra  emekli olarak çiftlik hayatına çekilen Babamız'dan kalan üretim tecrübesi üzerine tasarım ve bilgi teknolojilerini de ekleyen 2. kuşak tam otomatik üretim hatları, robot otomasyonu ve ürün tasarımı ile çalışma hayatına devam etmektedir.

 2000 den sonra Çin ürünleri piyasayı doldurmadan önce kalıpları ve pres baskılarını yaptıgımız parcalar Elektrık ve Konfeksyon aksesuarları oldu. 

 Kapsül, Cıtcıt,sigorta kutusu elemanları ,motor ve diğer elektrik aksamınında kullanılan  çelik, bakır, prinç, bronz manganin vb. prograsif metal parçalardır.

Başarı Elektronik'e ait akıllı Sayac parçaları prograsif kalıplarla üretimi ve punta kaynakları ile montajları yapılmıştır. Kendi üretimimiz zaman ve baskı ayarlı punta makinaları bu üretimde kullanılmıştır.

Takip eden yıllarda 2005/10 yılları arasında boyalı sacdan mamul reciver kutuları (Set top box) BEKO/GOLDMASTER/REDLINEve Plazma Tv arka kapağının sıvama kalıpları ve plc servo motor kontrollu otomatık coklu delme kesme kalıplarıyla parça imalatı  yapıldı. (BEKO) 

Son 10 yılda özellikle mobilya ve ev aletleri konusunda çalışan firmamız onlarca patent ve tasarım tesciline sahiptir.

bottom of page